Koningspaar met Frederik en Mary naar Samsø

Vorsten

18-02-2015 14:58:00

KOPENHAGEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op de tweede dag van hun staatsbezoek volgende maand aan Denemarken een bezoek brengen aan het eiland Samsø. Dat ligt in het Kattegat, op zo’n 15 kilometer voor de kust van Jutland. Het Deense kroonprinselijk paar vergezelt hen bij de excursie, zo vertelde koningin Margrethe eerder deze week.

Het 114 vierkante kilometer grote Samsø telt ruim 4000 inwoners en is wereldberoemd geworden sinds de bewoners besloten dat hun eiland CO2-neutraal moet worden. Alle elektriciteit wordt inmiddels opgewekt door windmolens, waarvan de eilandbewoners zelf eigenaar zijn. Het overschot wordt aan het vasteland verkocht.

Ook voor verwarming is Samsø al grotendeels zelfvoorzienend door gebruik van biomassa (het verbranden van stro) en zonne-energie. De komende jaren wil het eiland ook op het gebied van brandstof geheel klimaatneutraal worden. Jaarlijks krijgt Samsø honderden bezoekers uit het buitenland die komen kijken hoe het eiland wind- en zonne-energie toepast.

Meer Nederland