Koningspaar bij afscheid chef-dirigent

Vorsten

20-03-2015 20:21:00

AMSTERDAM – Mariss Jansons heeft vrijdagavond in Amsterdam afscheid genomen als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren als speciale gast aanwezig bij het afscheidsconcert in het Concertgebouw.

Na elf seizoenen stond Jansons vrijdagavond voor de laatste keer als chef voor de musici van het gerenommeerde orkest, waarvan Máxima beschermvrouwe is. Op het programma stonden werken die geïnspireerd zijn door volksmuziek of volkspoëzie, waaronder liederen van Luciano Berio, Gustav Mahler en Aaron Copland. De Amerikaanse bariton Thomas Hampson trad op als solist.

Burgemeester Eberhard van der Laan eerde Jansons door hem de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam uit te reiken, een onderscheiding voor mensen die zich jarenlang ‘buitengewoon verdienstelijk’ hebben gemaakt voor de hoofdstad.

Gezondheid

De uit Letland afkomstige Jansons (72) werd in 2004 benoemd tot chef-dirigent. Een jaar geleden maakte hij zijn vertrek bekend. Zijn kwakkelende gezondheid dwong hem ertoe afscheid te nemen van de prestigieuze functie. De Italiaan Daniele Gatti neemt met ingang van het seizoen 2016-2017 het stokje over.

Jansons zal als eredirigent af en toe nog wel zijn opwachting maken bij het Concertgebouworkest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer Nederland