Koningspaar blikt in de toekomst

Vorsten

2016-03-11 15:13:00

Innovatie, samenwerking op een keur van terreinen, en mode vormden de hoofdbestandsdelen van het vroege middagprogramma van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het staatsbezoek aan Frankrijk.

Het koningspaar bezocht in het Atelier Néerlandais, het vroegere Nederlands instituut, de finale van een masterclass over de toekomst van gebruiken in de mode, ‘Future Fashion Practices’. Aanwezig waren deelnemers uit zowel Nederland als Frankrijk en koning en koningin spraken los van elkaar met een aantal van hen, waarbij ze zich ook een oordeel konden vormen over hun ontwerpen die in de ruimte stonden opgesteld.

Maar mode was niet het enige dat vrijdagmiddag aan bod kwam. Ook start-ups, verzameld bij ‘incubator’ NUMA, kregen koninklijk bezoek. Dit was een onderdeel waar de Fransen veel waarde aan hechtten, om te laten zien dat er ook in Frankrijk veel (digitale) innovatie en ondernemerschap is. NUMA biedt starters hulp en ondersteuning.

Samenwerking

Modern en hightech waren eveneens de meer dan zestig bedrijven en ondernemers die zich in Les Docks/Cité de la Mode et du Design aan de Quai d’Austerlitz hadden verzameld om hun uitvindingen aan het koningspaar te tonen. Alle projecten, diensten en vondsten hadden één ding gemeen: ze zijn voortgekomen uit samenwerking tussen Nederlanders en Fransen. Dat kon zijn bij Fokker en onder meer Airbus – de koning begon er zijn rondgang – of bij DS Automobiles, waar koningin Máxima meteen in een DS3 Performance stapte.

Aan het einde van dat bezoek gingen Willem-Alexander en Máxima min of meer op de groepsfoto met alle deelnemers, hetgeen een gezellige chaos opleverde omdat er niet echt kon worden geposeerd en er eigenlijk ook geen plaats was voor iedereen.


Meer Nederland