Koningspaar dineert met ‘denktanks’

Vorsten

31-05-2015 22:53:00

WASHINGTON – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond in Washington al een voorsprong genomen op hun officieel bezoek aan de Verenigde Staten. Het paar woonde in de residentie van ambassadeur Rudolf Bekink een diner bij met vertegenwoordigers van verschillende ‘denktanks’, beleidsmakers en vooraanstaande Amerikanen.

Die kwamen bijeen om te praten over problemen en dilemma’s bij onder meer handel en economie, veiligheid, klimaatverandering, privacy en internetvrijheid. De koning en koningin, die aan aparte tafels zaten, wisselden na het hoofdgerecht van tafel om van zoveel mogelijk experts te kunnen horen.

Het diner was oorspronkelijk een dag later gepland, aan het einde van de eerste dag van het officieel bezoek aan de Verenigde Staten dat maandag begint. Maar omdat het koningspaar de kans kreeg maandagavond Amerikaanse veteranen te eren tijdens een honkbalwedstrijd van de Washington Nationals, werd het etentje verschoven.

Uitdagingen

Voorafgaand aan het diner schetste minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de uitgangspunten van het Nederlandse buitenlandse beleid. “De wereld heeft zelden zulke uiteenlopende uitdagingen gekend”, aldus Koenders. “Terrorisme en extreem geweld, illegale migratie zijn de zichtbare gevolgen van de geopolitieke aardbevingen die plaatsvinden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa.”

Nederland wil werken aan herstel en versterking van samenwerking op mondiaal, trans-Atlantisch en Europees niveau om van de VN en EU weer de ‘automatische stabilisatoren’ te maken die ze in de internationale politiek waren, zo zei Koenders. Van de experts aan tafel hoopte hij ideeën en suggesties te krijgen en mogelijk antwoorden op de problemen en dilemma’s.

Meer Nederland