Koningspaar dineert met Duitse president

Vorsten

2017-02-06 19:40:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima dineerden maandagavond op Paleis Noordeinde met de Duitse president Joachim Gauck en zijn partner Daniela Schadt. “Vanavond vieren wij onze verbondenheid, hier in Den Haag”, zei Willem-Alexander in zijn toespraak bij het diner.

Ook haalde de koning het werkbezoek aan drie Duitse deelstaten aan, waaraan hij en Máxima dinsdagmiddag beginnen. Op vrijwel hetzelfde moment krijgt Gauck in Maastricht een eredoctoraat. “De hechte relatie tussen onze landen kan niet beter geïllustreerd worden!”

Gauck is voor het laatst in Nederland als president van Duitsland. Op 12 februari kiezen onze oosterburen een nieuwe president.

Eigenzinnige koninkrijk

Willem-Alexander roemde Gaucks openheid, integriteit, inlevingsvermogen en moed. Volgens de koning had de president ‘steeds oog voor de bijzondere relatie met het eigenzinnige koninkrijk aan uw westgrens’. “Altijd weer zocht u de verbinding met Nederland. Ik weet dat ik de gevoelens van zeer velen in ons land vertolk als ik zeg: dank u wel voor uw grote betrokkenheid en uw oprechte vriendschap.”

Het diner op Paleis Noordeinde werd namens het kabinet bijgewoond door minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).


Meer Nederland