Koningspaar geniet in Franeker

Vorsten

13-06-2016 14:07:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Franeker in het kader van hun streekbezoek aan de noordwesthoek van Friesland een bezoek gebracht aan het vorige maand heropende Koninklijk Eise Eisinga Planetarium – een schaalmodel van het zonnestelsel.

Dat is tussen 1774 en 1781 in het woonhuis en de wolkammerij van Eise Eisinga gebouwd, en is nu een museum met een rijke koninklijke historie. Om de toenemende bezoekersstroom – 45.000 per jaar – aan te kunnen en meer tekst en uitleg te kunnen geven, is het Planetarium uitgebreid met een derde pand. “Onvoorstelbaar”, vond Máxima, die blij was dat het museum onderdeel van het programma was.

Vanuit het Planetarium ging het koningspaar volgens oud gebruik van de ‘Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij’ per koets door het inmiddels zonovergoten centrum van de Friese stad. Daar waren duizenden op de been om het koninklijk bezoek te zien.

Walhalla

De rit ging naar kaatsveld ‘It Sjûkelân’. Dat is het ‘Wembley’ of walhalla van de Friese kaatssport. Het koninklijk gezelschap woonde een stukje bij van het Fries kampioenschap voor basisscholen, de zogenoemde ‘Kleine PC’, opgezet om de schooljeugd warm te maken voor deze Friese sport.

Het winnen van een ‘PC’ is voor een kaatser als het winnen van een WK voor een voetballer, het hoogst haalbare. In 2008 hebben Willem-Alexander en Máxima al een voorproefje gehad want toen stond bij het koninklijk bezoek op Koninginnedag ook kaatsen op het programma.

Laatste halteplaats bij het steekbezoek is maandagmiddag Harlingen.

Meer Nederland