Filip en Mathilde bij Ardennen-herdenking

Vorsten

14-12-2014 10:51:00

BASTENAKEN – Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben zaterdag de herdenking bijgewoond ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Slag om de Ardennen. De herdenking in de stad Bastenaken vond plaats onder een fijn laagje verse sneeuw. De koning en koningin gooiden echter niet met sneeuwballen, maar met noten.

Een dag na de uitvaart van koningin Fabiola woonde het Belgische koningspaar de officiële en militaire plechtigheden bij. Na de ontvangst door burgemeester Benoît Lutgen schouwde de koning de troepen. Aan de hulde nam ook een veertigtal Amerikaanse veteranen deel.

Het vorstenpaar werd ontvangen op het stadhuis van Bastenaken en in de zaal Johannes XXIII werden op een plechtigheid de nauwe banden tussen België en de VS nog eens aangehaald. De koning en de koningin spraken volgens persbureau Belga lange tijd met de veteranen die aan de Slag om de Ardennen hadden deelgenomen.

Koning Filip legde een krans bij het McAuliffe-monument, een borstbeeld ter nagedachtenis aan generaal McAuliffe die in 1944 het legendarische woord ‘Nuts’ uitsprak op de vraag van de Duitsers of hij zich wilde overgeven. Daarmee wilde hij zeggen dat hij niet gek was en nooit aan een overgave dacht. Ter herinnering aan die legendarische uitspraak, gooiden koning Filip en koningin Mathilde vanaf het balkon van het gemeentehuis noten het publiek in, een aloude traditie in Bastenaken. Filips vader Albert deed tien jaar geleden hetzelfde.

Meer Nederland