Koningspaar koninklijk ontvangen

Vorsten

10-03-2016 20:12:00

Frankrijk heeft zich donderdag van zijn meest koninklijke kant laten zien op de eerste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koningspaar werd met veel glans en statie ontvangen, en dat Willem-Alexander ervan onder de indruk was bleek wel toen hij een foto op Facebook zette van de lege maar mooi versierde Champs-Elysées toen hij op weg was naar de Arc de Triomphe.

Frankrijk heeft uit zijn koninklijke en keizerlijke geschiedenis een keur aan paleizen, waarmee vergeleken Huis ten Bosch of Paleis Noordeinde doen denken aan uit de kluiten gewassen villa’s. Veel van die paleizen doen in Parijs ook dienst als residentie van de president of van de Kamervoorzitter.

Daarnaast zijn de Fransen ook zeer scheutig met ceremonieel, met donderdag een hoofdrol voor de bereden Republikeinse Garde die in verschillende samenstellingen overal voor een erewacht of escorte zorgde. Aangezien de eerste dag van het staatsbezoek ook veel ceremoniële onderdelen telde, van kranslegging tot staatsbanket, waren de gardisten de hele dag in touw.

Vrijdag worden ook zaken gedaan, al begint het koningspaar ’s ochtends met een visite bij burgemeester Anne Hidalgo van Parijs. Daar zullen ook de terroristische aanslagen van vorig jaar ter sprake komen, waaraan de koning ook refereerde in zijn toespraak bij het diner in het Elysée donderdagavond.

Meer Nederland