Koningspaar naar Japan voor inhuldiging keizer Naruhito

Vorsten

30-08-2019 13:53:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen 22 en 23 oktober af naar Japan. In Tokio wonen ze de formele troonsbestijging bij van de Japanse keizer Naruhito, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekendgemaakt.

Het koningspaar is aanwezig bij de inhuldigingsceremonie en het staatsbanket ter ere daarvan. Beide gelegenheden vinden plaats in het keizerlijk paleis. Een dag later schuiven Willem-Alexander en Máxima aan voor een banket dat door minister-president Abe en zijn echtgenote wordt georganiseerd.

Keizer Naruhito trad op 1 mei aan nadat zijn vader keizer Akihito een dag eerder was afgetreden. Voor de formele troonsbestijging, de zogenoemde ‘Sokuirei Seiden no gi’-ceremonie, heeft Japan buitenlandse staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd. Eerder werd al bekend dat onder anderen de Britse prins Charles en de Chinese vicepresident Wang Qishan aanwezig zijn.

Voor Willem-Alexander is het de tweede keer dat hij de ‘Sokuirei Seiden no Gi’-ceremonie bijwoont. In november 1990 was hij ook aanwezig bij de inhuldiging van Naruhito’s vader keizer Akihito. Naruhito was bovendien samen met zijn vrouw Masako in 2013 bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning.

Meer Nederland