Koningspaar neemt elektrische bus in Parijs

Vorsten

2016-03-11 11:46:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagmorgen na hun bezoek aan het stadhuis van Parijs in de bus gestapt voor een rit naar het volgende onderdeel van hun programma. Het was geen gewone bus maar een volledig elektrische van Nederlandse makelij. Parijs heeft er belangstelling voor en de bus heeft al een tijdje dienst gedaan op één van de buslijnen van de Franse hoofdstad.

De Ebusco, die plaats biedt aan negentig passagiers, kan meer dan 300 kilometer rijden zonder te hoeven worden opgeladen. Voor een gemiddelde Parijse busroute betekent dit dat er alle dagritten mee kunnen worden uitgevoerd. Opladen kan ’s nachts gebeuren in de busgarage. Daar is maar zes uur voor nodig.

Koning Willem-Alexander toonde zich tijdens de demonstratierit geïnteresseerd in de levensduur van de batterijen en in de mate waarin hun sterkte over tijd afneemt. Dat laatste bleek minimaal te zijn, en bovendien konden de batterijen voor andere doeleinden – opslag van energie – worden hergebruikt. Het installeren van een nieuwe generatie batterijen, handig omdat de ontwikkelingen op dat gebied snel gaan, was ook geen probleem zo kreeg Willem-Alexander te horen.

Fietshoofdstad

Tijdens het tochtje langs de Seine kreeg het koningspaar ook een voorproefje van de ambitieuze plannen van Parijs voor de aanleg van een infrastructuur voor fietsen. Fietspaden naar Nederlands model aldus burgemeester Anne Hidalgo eerder op de ochtend. “We willen de fietshoofdstad van de wereld worden. Ik weet dat we in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam nog een lange weg te gaan hebben”, voegde ze er wel aan toe.

De koning sprak echter zijn waardering uit voor de vooruitgang die Parijs al had gemaakt om de stad duurzamer te maken. Meer gebruik van fietsen hoorde daarbij, maar ook elektrische bussen.


Meer Nederland