Koningspaar onthult tulpenstoel in Toronto

Vorsten

29-05-2015 21:14:00

TORONTO – In een als tulp verklede stoel kijken naar de skyline van Toronto. Dat kan sinds vrijdag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima onthulden in het eilandpark in het Ontariomeer voor de kust van de Canadese stad een zogenoemde ‘Tulpi’. Toronto krijgt er in het Island Park in totaal zeven, als teken van vriendschap en dankbaarheid.

De onthulling van hét Nederlandse symbool bij uitstek was het voorlaatste programma-onderdeel van het woensdag begonnen driedaagse staatsbezoek aan Canada. Aan het begin van de avond is er in de Art Gallery of Ontario nog een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Zaterdag vliegt het koningspaar van Toronto naar de Verenigde Staten, waar zondagavond met een diner in Washington een officieel bezoek van start gaat.

In Toronto was er vrijdag vooral van de kant van Nederlandse immigranten belangstelling voor de koninklijke visite. Bij het provinciale parlement hadden zich tientallen in oranje uitgedoste Nederlandse Canadezen zich opgesteld om koning en koningin de hand te schudden. Het Wilhelmus werd gezongen en op de trompet gespeeld, en het koningspaar moest elk een kant op om bij alle wachtenden langs te gaan.

Straatverkoper

Te voet ging het vervolgens naar het MaRS Innovation Institute. Onderweg kruiste het gezelschap het pad van een slimme Canadese straatverkoper die Nederlandse- en oranje vlaggen in de aanbieding had. In het instituut liet het paar zich informeren over drie nieuwe, innovatieve bedrijven. Vooral de Smartbike kreeg alle aandacht. Willem-Alexander maakte er zelfs met een mobiele telefoon een foto van.

Het bezoek aan MaRS was geen toeval. In aanwezigheid van koning en koningin werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met StartUp Delta.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.