Vier staatshoofden bijeen in Maastricht

Vorsten

27-08-2014 15:41:00

MAASTRICHT – Maar liefst vier staatshoofden zijn zaterdag in Maastricht aanwezig bij het 4e evenement uit de reeks festiviteiten rond de 200e verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden. Onder het motto ‘Hello World’ wordt in de Limburgse hoofdstad op tal van manieren aandacht geschonken aan de internationale dimensie van Nederland.

Omdat 200 jaar geleden het huidige België, Luxemburg en Duitsland nauw betrokken waren bij de vorming van het Koninkrijk, of er in het geval van België ook enige tijd deel van uitmaakte, komen koning Filip en koningin Mathilde, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa alsmede bondspresident Joachim Gauck en zijn partner Daniela Schadt het feest meevieren.

Voor het Nederlandse koningspaar betekent dat op de Markt van Maastricht, waar zaterdag het programma begint, een weerzien met vrienden en oude bekenden. Willem-Alexander en Máxima hebben Daniela Schadt bijvoorbeeld een aantal maanden geleden nog ontmoet toen Máxima in Baden-Baden de Duitse Mediaprijs ontving. Gauck, Willem-Alexander, Filip en Henri en hun echtgenotes waren in juni nog samen in Normandië voor de 70e herdenking van de geallieerde landing.

Het feest begint met een internationaal getint mode-en muziekspektakel, gevolgd door een congres waar de Duitse president een toespraak zal houden, en een ultrakorte kennismaking met het Maastrichtse culinaire festijn Preuvenemint. Oorspronkelijk waren er ook plannen voor een concert op de Maas, aangeboden door André Rieu, maar daarvan heeft de organisatie om verschillende redenen afgezien.

Meer België