Koningspaar ontsnapt niet aan Indonesische regens

Vorsten

2020-03-11 12:29:37

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun bezoek aan Yogyakarta, in het midden van Java, woensdagavond afgesloten met het bijwonen van een opvoering van het hindoe-epos Ramayana. Dat gebeurde bij de Prambanan, het rond het jaar 850 gebouwde grootste hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het weer was deels spelbreker bij het bezoek aan Prambanan, waar ook een poseermoment was voorzien voor de uit Nederland meegereisde media. Heftige regenval aan het einde van de middag betekende dat de voetpaden rond het complex onbegaanbaar waren geworden en dat de geplande rondleiding kwam te vervallen. Ook de dansvoorstelling werd niet in de buitenlucht gehouden.

Bij het tempelcomplex schoof het koningspaar aan voor de slotconclusies van een seminar over interreligieuze dialoog en tolerantie. Die staan in moslimstaat Indonesië door toenemende islamisering onder druk. De Prambanan daarentegen staat symbool voor een religieus divers en tolerant Indonesië en vormde daarmee de perfecte locatie voor de dialoog.

Niet meer naar Kalimantan

Het koningspaar bezocht eerder op de dag, na een uitgebreide lunch bij de sultan van Yogyakarta, een ‘cyber kampong’ waar werd getoond wat de mogelijkheden zijn die internet aan de dorpsbewoners biedt. Daar bleef het gelukkig nog net droog, zodat er ook tijd was om op straat gesprekjes aan te knopen. Daarna ging het gezelschap tijdens een tropische regenbui, waardoor de starten snel blank kwamen te staan, naar de Gadja Mada universiteit voor een reeks presentaties van innovatieve projecten, zoals een waarschuwingssysteem voor modderstromen en een ingenieuze machine om batik te maken.

Vanuit Yogyakarta gaan koning en koningin terug naar Jakarta, om donderdag naar Sumatra te vliegen. Oorspronkelijk was het de bedoeling naar Kalimantan te gaan, maar dat onderdeel van het staatsbezoek is in overleg met Indonesië geschrapt na een dodelijk bootongeluk maandag bij de voorbereiding van het voorgenomen uitstapje op de Sebangau rivier.


Meer Nederland