Koningspaar op de Dam voor Dodenherdenking

Vorsten

04-05-2019 05:32:00

Traditiegetrouw zijn ook dit jaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Het koningspaar houdt daar samen met de rest van Nederland twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De Nationale Herdenking in Amsterdam begint met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar de 4 mei-voordracht onder de titel Als de taal tot stilstand komt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur, klinkt het volkslied en draagt Maureen de Witte uit Emmeloord haar gedicht Eén keer vaker voor.

De koning en koningin leggen daarna de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Na de kranslegging houdt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een toespraak en leggen schoolkinderen bloemen. De herdenking in Amsterdam eindigt met een defilé.

Militaire Dodenherdenking

Gelijktijdig met de Nationale Dodenherdenking vindt ook de Militaire Dodenherdenking plaats in Rhenen. Daar zijn prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan aanwezig. Op het Militair Ereveld Grebbeberg zullen zij de beroepsmilitairen en dienstplichtigen herdenken die sinds 1940 hun leven hebben gegeven voor Nederland.

De aanloop naar de dodenherdenking verliep dit jaar zonder tumult. Vorig jaar was er veel ophef over het plan van een actiegroep om de plechtigheid met een lawaaidemonstratie te verstoren. De rechter verbood dat.

Meer Nederland