Koningspaar op streekbezoek in Zuidoost-Fryslân

Vorsten

17-09-2020 07:32:28

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag een streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat weer zo’n bezoek, waarbij om beurten in elk van de twaalf provincies een regio of thema centraal staat, wordt afgelegd. In de regel zijn er twee streekbezoeken per jaar maar in het voorjaar kon daar vanwege de coronacrisis geen sprake van zijn.

De coronaregels spelen ook een rol bij de visite aan de gemeenten Ooststellingwerf, Opsterland en Smallingerland. De provincie Friesland, die als gastheer optreedt, heeft wel de onderwerpen van het koninklijk bezoek bekendgemaakt, maar niet de plaatsen waar Willem-Alexander en Máxima zullen uitstappen. Dit om drukte op die plekken te voorkomen. Anders zou het handhaven van de regel om anderhalve meter afstand te houden ook moeilijk zijn uit te voeren.

Hoofdonderwerp van het bezoek is de toekomst van de regio Zuidoost-Fryslân, met aandacht voor duurzaamheid, de landbouwsector en de Fryske taal en cultuur. Dat komt tot uiting in het bijwonen van een Friese les en het bekijken van de traditionele skûtsjes.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord