Willem-Alexander en Máxima bezoeken Achterhoek

Vorsten

28-03-2014 14:37:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag 6 mei een streekbezoek aan de Achterhoek. Het koningspaar bezoekt achtereenvolgens Borculo, Neede, Groenlo en Ulft, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Veel Achterhoekse gemeenten hebben te maken met snel oplopende vergrijzing. In Neede zien koning en koningin hoe een digitale ontmoetingsplaats, Achterhoek Connect, probeert eenzaamheid te voorkomen door virtuele verbindingen. Enkele ouderen tonen het koninklijke bezoek hoe zij via een tablet persoonlijke zorg ontvangen, waardoor ze veilig en langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Het streekbezoek start in de gemeente Berkelland. In het gemeentehuis in Borculo wordt gesproken over de Achterhoek Agenda 2020. Dit is een innovatief, ambitieus en duurzaam plan om de regio in de toekomst aantrekkelijk en gezond te houden.

Problemen

In Groenlo bezoeken Willem-Alexander en Máxima het Graafschap College. In een klaslokaal spreken leerlingen van Zorg & Welzijn over hun mbo-opleiding en hun problemen bij het vinden van stageplekken.

Het streekbezoek wordt afgesloten in Ulft. Daar opent het koningspaar zeven gerenoveerde fabrieksgebouwen van de voormalige ijzergieterij DRU die onder de naam ICER (Industrie, Cultuur, Educatie en Recreatie) ruimte bieden aan bedrijven, onderwijs, cultuur en ontspanning.

Met een bezichtiging van het Nederlands IJzermuseum komt er een einde aan het streekbezoek.

Meer Nederland