Koningspaar op weg naar Rideau Hall

Vorsten

2015-05-27 05:45:00

ST JOHN’S – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen woensdagmorgen (plaatselijke tijd) van St John’s in de Canadese provincie Newfoundland & Labrador naar Ottawa, de federale hoofdstad op de grens van Québec en Ontario. Daar wordt het koningspaar met groot ceremonieel verwelkomd bij Rideau Hall, de residentie van de gouverneur-generaal. Met de begroeting gaat ook het staatsbezoek aan Canada officieel van start.

Rideau Hall is eigenlijk de residentie van koningin Elizabeth, die ook staatshoofd is van Canada. De gouverneur-generaal is haar vertegenwoordiger in Canada, en hij brengt ook namens het Noord-Amerikaanse land staatsbezoeken en ontvangt buitenlandse gasten. Zo ontving de toenmalige gouverneur-generaal Michaëlle Jean in 2010 prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op Rideau Hall toen zij een officieel bezoek brachten aan Margriets geboorteland.

Het is gebruik dat hoge gasten in de uitgestrekte tuin van Rideau Hall een boom planten. Ook koning Willem-Alexander zal dat na de ontvangst ook doen in de zogenoemde ‘Royal grove’. In de tuin staan al bomen van zijn moeder koningin Beatrix, oma koningin Juliana en tante prinses Margriet.

Van Rideau Hall gaat het gezelschap vervolgens onder meer naar het Canadese parlement en het Nationaal Oorlogsmonument. Woensdagavond keert het koningspaar terug naar Rideau Hall voor het staatsbanket.


Meer Nederland