Koningspaar probeerde in 2020 aan het werk te blijven

Vorsten

2021-03-09 16:24:33

De koninklijke activiteiten van het afgelopen coronajaar gaven een beeld van verdriet en zorgen. Dat staat te lezen in het Jaaroverzicht 2020 dat dinsdagmiddag via de Rijksvoorlichtingsdienst openbaar is gemaakt. “Maar ook van de moed, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de inwoners van ons Koninkrijk”, aldus het voorwoord van grootmeester Chris Breedveld, de hoogste functionaris aan het hof.

In het jaaroverzicht wordt een beeld gegeven van de activiteiten van het koningshuis in 2020. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moesten vorig jaar maart, meteen na terugkeer van een staatsbezoek aan Indonesië, hun hele werkschema herzien. “Bijna alle geplande conferenties, bijeenkomsten, staats- en werkbezoeken, openingen, ontvangsten, culturele manifestaties, sportevenementen en andere activiteiten werden gecanceld of uitgesteld”, somt het jaarverslag op.

Activiteiten

Er werd een vrijwel compleet nieuw activiteitenprogramma ontwikkeld. De agenda werd voortaan van week tot week bepaald. Aanvankelijk moest de telefoon uitkomst bieden bij het onderhouden van contacten. “Simpel snel en persoonlijk”, aldus het verslag. Vervolgens deden ook videogesprekken hun intrede. Dertig van die gesprekken waren gerelateerd aan de coronacrisis. Er kwamen virtuele werkbezoeken en er kwamen hybride bijeenkomsten: deels virtueel en deels fysiek. Waar mogelijk en toegestaan ging het koningspaar ook de deur uit. Het jaaroverzicht spreekt van zestig werkbezoeken die in het teken stonden van de pandemie. Voor de bezoeken werden extra voorzorgsmaatregelen genomen.

Aandacht is er in het Jaaroverzicht ook voor nationale evenementen die vanwege de coronacrisis in aangepaste vorm plaatsvonden zoals Prinsjesdag, de Nationale Dodenherdenking en ‘Koningsdag thuis.’ Het verslag merkt op dat prinses Beatrix bij die laatste gelegenheid haar ‘digitale schroom’ overwon en vanuit kasteel Drakensteyn toostte op de gezondheid van haar oudste zoon. De socialemediakanalen van het Koninklijk Huis bereikten die dag 9,8 miljoen mensen, aldus het verslag.

De afgebroken omstreden vakantiereis naar Griekenland tijdens de herfstvakantie krijgt eveneens een vermelding. “Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, zo wordt nogmaals benadrukt.


Meer Nederland