Amalia wordt zaterdag tien jaar

Vorsten

06-12-2013 15:21:00

WASSENAAR – Willem-Alexander en Máxima zijn er de afgelopen tien jaar in geslaagd hun oudste dochter Catharina-Amalia een onbezorgde en rustige jeugd te gunnen, precies zoals Willem-Alexander wenste toen hij de slechts enkele uren oude erfprinses voorstelde aan de media.

”U krijgt voldoende mogelijkheden haar tijdens de komende jaren te volgen en te fotograferen”, beloofde hij in het Bronovo ziekenhuis. Op de vraag wanneer hij de toen nog naamloze baby zou vertellen over haar toekomstige rol als koningin van Nederland antwoordde hij gevat ‘Vanavond niet’.

Het afschermen van de levenssfeer van hun dochters ziet het koningspaar als één van zijn belangrijkste taken als ouder. ”Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders”, zei Willem-Alexander daarover. De mediacode die de Rijksvoorlichtingsdienst met name ten opzichte van de prinsesjes hanteert, moet mede daarvoor zorgen.

Weinig verandering

Nu Amalia een plaatsje in de rangorde is opgeschoven door de troonsbestijging van haar vader, is er wat Willem-Alexander en Máxima betreft weinig veranderd. Amalia zal pas wanneer ze meerderjarig wordt en als Prinses van Oranje van rechtswege lid wordt van de Raad van State, openbare taken op zich nemen. Voor die tijd geldt het huidige ‘regime’ van terughoudendheid en privacy.

Welke rol de prinsesjes vanaf volgend jaar gaan spelen op Koningsdag wist Willem-Alexander aan de vooravond van de inhuldiging nog niet, zo vertelde hij bij een ontmoeting met de pers.

Meer Nederland