Koningspaar op streekbezoek naar Veenkoloniën

Vorsten

2015-02-02 19:55:00

DEN HAAG – Na de Achterhoek en de kop van Noord-Holland brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op dinsdag 17 februari een streekbezoek aan de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Het is dus het derde streekbezoek sinds de troonswisseling. De Rijksvoorlichtingsdienst kondigt aan dat tijdens dit bezoek de sociale en economische ontwikkelingen in dit gebied centraal staan.

Het koningspaar begint het streekbezoek in Veendam in het Veenkoloniaal Museum, waar ze een rondleiding krijgen langs de tentoonstelling over de historie van het gebied. In het naastgelegen cultuurcentrum speken de koning en koningin met medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek AVEBE en jonge boeren uit de regio.

Het bezoek wordt vervolgd in Stadskanaal. Hier nemen Willem-Alexander en Máxima een kijkje bij het sociale werkvoorzieningsbedrijf Wedeka. Dit bedrijf werkt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Windmolens

In de Drentse Veenkoloniën gaat het koningspaar in gesprek over de windmolens die daar zijn gepland. In Emmer-Compascuum krijgen ze een ontvangst in het multifunctioneel centrum De Deele. Dit gebouw huisvest tien organisaties.

In Emmen bezoeken de koning en koningin tot slot de Stenden Hogeschool. Daar krijgen ze een toelichting op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost-Drenthe. Het koninklijk paar spreekt met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren. Het streekbezoek aan de Veenkoloniën wordt afgesloten met een toelichting van burgemeester Cees Bijl over de ontwikkelingen in het centrumgebied van Emmen.


Meer Nederland