Koninklijke familie dit jaar niet naar Lech

Vorsten

02-02-2021 16:54:07

De koninklijke familie gaat tijdens de krokusvakantie niet naar het Oostenrijkse Lech. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd aan het ANP. Daarmee wordt het advies gevolgd van minister-president Mark Rutte om tot eind maart geen vakanties te plannen. De Oranjes zouden overigens ook niet welkom zijn op de besneeuwde pistes. Oostenrijk heeft als onderdeel van de coronamaatregelen de skigebieden alleen opengesteld voor de eigen inwoners.

Vorig jaar was het koninklijk gezin nog wel in Lech, waar de familie al decennialang elk jaar te gast is. Het coronavirus stak toen al de kop op, met name ook in de skigebieden. Het leidde ertoe dat Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsessen enige tijd later fysiek sociaal contact moesten vermijden omdat er in Lech vijf besmettingen waren vastgesteld waarvan de bron niet duidelijk was. Het RIVM adviseerde toen om gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.

Volgens berekening van de koning zou het dit jaar de 61e keer zijn geweest dat de Oranjes in Lech zouden zijn neergestreken. “Ik kan precies zeggen hoeveel jaar we hier zijn geweest want in 1985 vierden we ons 25-jarig jubileum hier”, zei Willem-Alexander enkele jaren geleden in een interview. “Officieel komt mijn familie hier sinds 1960, maar voor die tijd was de familie al een paar keer overgekomen vanuit Sankt Anton.”

Sinds 2005 zijn er jaarlijks officieel aangekondigde fotosessies gehouden met het gezin van Willem-Alexander. Alleen in 2010 en 2012 waren die ontmoetingen met de pers er niet. In 2010 omdat het gezin in Vancouver verbleef voor de Olympische Winterspelen en in 2012 vanwege het skiongeluk van prins Friso.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.