Koninklijke familie arriveert in het ‘gezellig drukke’ De Rijp

Vorsten

26-04-2014 08:20:00

GRAFT-DE RIJP – De koninklijke familie is zaterdagochtend rond 10 uur aangekomen in De Rijp. Het plaatsje in de Noord-Hollandse gemeente Graft-De Rijp is de eerste plek die koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun gevolg aandoen op deze allereerste Koningsdag. De dorpsomroeper kondigde de komst van het hoge bezoek aan, waarop burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen hen verwelkomde.

De koninklijke gasten, onder wie prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en pr.mr. Pieter van Vollenhoven en hun kinderen, maakten kennis met het dorp en zijn historie. Zo leidde de route hen langs helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, was er aandacht voor de haringvisserij en walvisvaart, klonk het Rijperlied en maakten de gasten een vaartochtje. In totaal hielpen 1200 vrijwilligers mee om het bezoek aan De Rijp tot een feest te maken.

Toen de koninklijke familie de bus uitstapte, werden ze onder luid gejuich ontvangen. Ook zongen de toeschouwers langs de kant Lang zal hij leven. ‘We willen laten zien dat De Rijp het beste dorp van Holland is. En jullie meenemen in een reis door de tijd’. Dat zei burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen in haar welkomstspeech. Volgens de burgemeester heeft iedereen maanden hard gewerkt om er een ‘fantastische dag’ van te maken voor de koninklijke gasten.

Ondanks het grote enthousiasme is het niet vol in De Rijp. Volgens een gemeentewoordvoerder is het gezellig druk. Hij schat de opkomst op zo’n 7000 tot 8000 mensen. ‘Maar dat is juist goed. Het was voor ons een belangrijk punt dat het niet te druk zou worden. Zoals het nu is, is het perfect.’

Na De Rijp reist de familie om 11 uur door naar Amstelveen, de tweede locatie van deze Koningsdag. Aanvankelijk stond de viering van het feest al vorig jaar gepland in deze plaatsen, maar dat ging niet door vanwege de troonswisseling. De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, zei eerder ‘buitengewoon verheugd’ te zijn dat het bezoek nu alsnog doorgaat. De programma’s, die voor het grootste deel al waren bedacht, bleven vrijwel ongewijzigd.

Koningsdag is eigenlijk op 27 april. Maar omdat dat dit jaar op een zondag valt, is ervoor gekozen het feest een dag eerder te vieren.

Meer Nederland