Koninklijke gelukwens voor Biden komt pas later

Vorsten

09-11-2020 11:38:51

Joe Biden zal nog even moeten wachten voordat hij officiële gelukwensen krijgt van koning Willem-Alexander. Die houdt zich namelijk aan de regel dat felicitaties pas worden verstuurd bij het daadwerkelijke aantreden van een nieuw staatshoofd en niet op de avond van verkiezing. Als alles goed gaat, legt Biden op 20 januari 2021 de ambtseed af, en kan Willem-Alexander hem dan succes wensen.

Die regel geldt niet voor minister-president Mark Rutte. Die feliciteerde zaterdag via sociale media Biden en aanstaande vicepresident Kamala Harris met hun overwinning bij “de spannende presidentsverkiezingen”. Rutte keek ernaar uit om de goede relatie “tussen onze landen voort te zetten” en hoopte Biden ook spoedig persoonlijk hierover te kunnen spreken.

Rutte was niet de enige regeringsleider die zich in die zin uitsprak. Dat gebeurde onder meer ook in België, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Maar in al die landen bleef het vanuit het koninklijk paleis nog even stil.

Anders was dat in het Midden-Oosten, waar de vorsten behalve staatshoofd vaak ook regeringsleider zijn of anderszins zelf het buitenlands beleid bepalen. De kroonprins van Bahrein, emir van Dubai, koning van Jordanië en sultan van Oman stuurden wel meteen gelukwensen, en de Saudische koning volgde afgelopen nacht.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord