Koninkrijksconcert valt in de smaak

Vorsten

01-12-2013 08:54:00

SCHEVENINGEN – De koninklijke familie is zaterdagavond nog lang nagebleven bij het Koninkrijksconcert in het Circustheater in Scheveningen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrokken later dan voorzien en ook andere leden van de familie bleven tot na 23 uur napraten met de honderden genodigden.

Het concert dat in het teken stond van het begin van de viering van 200 jaar koninkrijk trok zaterdagavond op televisie 1,79 miljoen kijkers en was daarmee na het Journaal het best bekeken programma van de dag. Ook de uitzending van de nagespeelde landing op het strand van Scheveningen (482.000) en de feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal zaterdagmiddag (391.000) werden gezien het tijdstip goed bekeken.

Na het gevarieerde feestprogramma in het overigens niet geheel gevulde Circustheater gingen meteen stemmen op om er een jaarlijkse traditie van te maken, als een soort Nederlandse tegenhanger van de al jaren zeer succesvolle Britse ‘Royal Variety Show’. Theaterproducent Albert Verlinde, die zaterdag tekende voor het programma van het concert, zei na afloop graag een vervolg te willen en ook de NOS, die de uitzending verzorgde, had daar wel naar oren naar.

Koninkrijksdag

Het koninkrijksconcert bestond in een kleinere vorm al een aantal jaren en was verbonden met 15 december, Koninkrijksdag. In een steeds wisselende stad werd in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie en onder meer de premiers en/of gouverneurs uit het Caribische deel van het koninkrijk een muziekprogramma georganiseerd met artiesten uit de verschillende rijksdelen.

Ook zaterdag waren alle 4 premiers aanwezig, alsmede de 3 gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de gezaghebbers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel