Koster Amsterdamse Westerkerk doet beroep op koningin Máxima

Vorsten

14-07-2020 19:20:52

De Amsterdamse Westerkerk hoopt op een bijdrage van koningin Máxima voor het herstel van de zogenoemde Koninginnebank. De koster-beheerder van de iconische kerk aan de Prinsengracht, waar in 1966 prinses Beatrix en Claus von Amsberg, elkaar het jawoord gaven, heeft dinsdag althans een oproep gedaan op Twitter.

“Dit is de Koninginnebank in de Westerkerk. Die heet zo omdat het de favoriete plek was van Koningin Wilhelmina. Helaas ontbreken aan de kroonlijst 49 ornamentjes. Handwerk. We hebben er het geld niet voor. Kan Koningin Máxima niet een beetje helpen”, vraagt John Faasse zich publiekelijk af.

De Koninginnebank dateert van het einde van de negentiende eeuw en werd door koningin Wilhelmina gebruikt wanneer ze tijd doorbracht in Amsterdam. Ze ging dan afwisselend naar de Nieuwe Kerk en de Westerkerk. Het deurtje van de bank is indertijd speciaal voor haar verbreed, om het in- en uitgaan van de bank te vergemakkelijken.

Meer banken

Andere leden van de koninklijke familie hebben de bank ook wel gebruikt. Onder meer de Grote Kerk in Apeldoorn en de Pauluskerk in Baarn hebben ook een speciale bank voor de Oranjes.

Faasse is sinds februari koster-beheerder en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van het kerkgebouw, de exploitatie daarvan en de voorbereiding van kerkelijke activiteiten. Daarnaast neemt hij het uitvoerende deel van de exploitatie voor zijn rekening. Faasse was voorheen 14 jaar lid van de kerkenraad, waarvan 7 jaar als voorzitter, diaken en penningmeester van de diaconie.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.