Kranten prijzen ‘krachtige’ en ‘persoonlijke’ toespraak koning

Vorsten

2020-05-05 09:17:44

De toespraak die Willem-Alexander maandagavond op de Dam hield na de Dodenherdenking krijgt in veel kranten positieve aandacht. Vooral voor de krachtige woorden en de persoonlijke noot krijgt de koning lof.

“Zijn stem klonk krachtig, terwijl de avondzon de gevels bescheen op deze onwerkelijke dodenherdenking”, schrijft De Telegraaf. “Veel moest anders dan anders deze dodenherdenking. Maar de koning, de premier en het organiserende comité wilden niet wegkijken of uitwissen. Het ging toch gewoon door.”

De speech nog een keer lezen?

Klik hier om de speech van koning Willem-Alexander nog eens te lezen.

Het NRC noemt het vanwege het lege Amsterdam de “meest sobere” herdenking ooit. “Maar ook een die door de krachtige en deels persoonlijke toespraak van koning Willem-Alexander, die al voor de coronapandemie uitbrak had afgesproken deze avond te spreken, een bijzondere lading kreeg.”

Memorabele herdenking

De Volkskrant schrijft over een memorable avond. “Mede door de emotionele toespraak van de koning waarin hij zijn overgroot-moeder Wilhelmina niet spaart.”

Het was de eerste keer dat een staatshoofd het woord voerde tijdens de Dodenherdenking. In zijn historische toespraak sprak Willem-Alexander onder meer over de bijzondere omstandigheden rond de herdenking, sprak hij kritisch over het stilzwijgen van koningin Wilhelmina over de vervolgingen en vernietiging van de Joden en blikte hij terug op indrukwekkende woorden van Jules Schelvis, die meerdere concentratiekampen overleefde.


Meer Nederland