Kritiek op zware delegatie naar Saudi-Arabië

Vorsten

24-01-2015 10:29:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaan zaterdag naar de Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden ‘dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen’ . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe aan het ANP. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens ‘een goed excuus verzonnen’ als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden, gaf hij toe.

PVV-leider Geert Wilders is woedend. “Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS”, liet hij tegenover het ANP weten. Ook voor de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.

Longontsteking

Abdullah overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van een longontsteking. De Nederlandse regering bracht vrijdag al condoleances over aan de Saudische regering. De plechtigheden naar aanleiding van de dood van koning Abdullah zijn zaterdagmiddag op het koninklijk paleis in Riyad.

Vele hoogwaardigheidsbekleders reizen naar de Saudische hoofdstad af om de plechtigheden bij te wonen, onder wie veel leden van Europese vorstenhuizen. Vrijdag waren vertegenwoordigers van andere staten op het Arabisch schiereiland al aanwezig bij de begrafenis van de overleden koning, die ongeveer 90 jaar oud is geworden.

Meer Nederland