Kroonprins Haakon wel present in Trondheim

Vorsten

10-11-2021 23:26:10

De Noorse kroonprins Haakon kan donderdag in Trondheim voor het eerst deelnemen aan het staatsbezoek dat zijn goede vriend koning Willem-Alexander brengt aan Noorwegen. Haakon moest de eerste twee dagen noodgedwongen verstek laten gaan. Hij had een lichte verkoudheid en was bang dat het corona zou kunnen zijn.

De kroonprins liet zich de afgelopen dagen een paar keer testen en bleek telkens negatief. Dat opende de mogelijkheid om samen met echtgenote kroonprinses Mette-Marit woensdagavond al van Oslo naar Trondheim te vliegen, waar het Nederlandse koningspaar het staatsbezoek afrondt. Mette-Marit had haar man eerder woensdag vervangen bij een defensieconferentie aan boord van Zr.Ms. Rotterdam.

Het Noorse kroonprinselijk paar ontbrak bij de zogenoemde contraprestatie die Willem-Alexander en Máxima in de vorm van een concert van celliste Harriet Krijgh aanboden aan koning Harald en koningin Sonja.

Het concert werd gehouden in het vorige maand geopende Munch-museum, waar het koninklijk gezelschap na afloop van het muzikale deel een korte rondleiding kreeg op de vierde verdieping. Daar werden onder meer Munch’s wereldberoemde werken De Schreeuw en Madonna bekeken.

Onder de gasten bij de contraprestatie – het cadeau dat het Nederlandse paar aanbiedt als dank voor de genoten gastvrijheid – was ook oud-meervoudig Olympisch schaatskampioen Johan Olav Koss. De Noorse schaatser, een plaag voor Nederland begin jaren negentig, is een goede vriend van Willem-Alexander. Die kent hem niet alleen van de schaatspiste maar ook uit het IOC.

Meer Nederland