Laatste klus langst zittende adjudant van Willem-Alexander

Vorsten

08-07-2020 20:08:35

Het was passend dat uitgerekend koningin Máxima woensdagmiddag het laatste werkbezoek bracht dat adjudant Joost de Bruyn had voorbereid. Luitenant-kolonel De Bruyn vertrekt na zes jaar voor de koning te hebben gewerkt. Hij krijgt een nieuwe taak bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.

“Adjudanten komen en adjudanten gaan”, zei De Bruyn na afloop van het werkbezoek van de koningin, waarbij hij bij hoge uitzondering niet in het uniform was. Dat klopt ook. De koning heeft acht adjudanten die hem terzijde staan en die bijvoorbeeld bezoeken voorbereiden, buitenlandse gasten begeleiden of piketdienst hebben op het paleis. De koning kiest hen zelf uit – uit een voordracht van drie namen van Defensie – en de stationering is voor gemiddeld drie jaar.

De aanstelling van De Bruyn, die op 1 juni 2014 adjudant werd, werd de afgelopen jaren een aantal keren verlengd. Dat is niet ongebruikelijk en dat had onder meer te maken met zijn bijzondere portefeuille waarin lange tijd ook de werkbezoeken zaten die koningin Máxima aflegde in haar functie als speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Dat zijn vaak bezoeken aan ‘moeilijke’ landen en dan is continuïteit in de voorbereiding wenselijk.

Luitenant-kolonel De Bruyn was voor zijn aanstelling aan het hof commandant van de brigade operationele ondersteuning en commandant van de Koningin Maximakazerne. Zijn opvolger als adjudant is in maart al aan de slag gegaan.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord