Laurentien: brand in museum Rio ‘grote ramp’

Vorsten

2018-09-03 10:42:00

Prinses Laurentien vindt de grote brand die heeft gewoed in het Braziliaanse Nationaal Museum in Rio de Janeiro een “grote ramp”. Dat stelde zij maandag in het Radio 5-programma van Jeroen van Inkel waar zij te gast was.

Volgens lokale media is een groot deel van de 20 miljoen objecten verwoest of beschadigd. Het Nationaal Museum is het oudste museum van het land en was sinds 1892 in het gebouw gevestigd. Het museum heeft een geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. Daarnaast beschikt het ook over Egyptische mummies, Griekse beelden en Etruskische objecten.

“Het is vreselijk als je nationaal erfgoed zo’n deuk krijgt”, aldus de prinses. “Stel je voor dat het Rijksmuseum wordt verwoest. Dit is echt een grote ramp voor de Brazilianen.”

Daarnaast pleitte Laurentien ervoor een oplossing te zoeken voor de Armeense kinderen Howick en Lili. De tieners moeten van het kabinet naar Armenië worden uitgezet, terwijl ze daar nog nooit zijn geweest. Zij spreken de taal niet en hun moeder kan niet voor ze zorgen.


Meer Nederland