Laurentien geeft startschot voor actieweek

Vorsten

2018-09-03 05:28:00

Prinses Laurentien, in 2004 oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, geeft maandagochtend in het Radio 5-programma van Jeroen van Inkel het startsein voor een actieweek waarin ze aandacht vraagt voor laaggeletterdheid. In de week komen in het hele land ruim 70.000 mensen in actie bij de ruim 900 activiteiten die worden georganiseerd, zoals taalquizzen, voorleesmiddagen en boekenmarkten. Dat gebeurt in samenwerking met duizend bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen en scholen.

Laurentien initieert elk jaar zo’n week. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat met de huidige aanpak van laaggeletterdheid minder dan 5 procent van de doelgroep wordt bereikt. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook problemen om digitaal wegwijs te worden. Laaggeletterdheid kan volgens de stichting leiden tot schulden, werkloosheid, een slechte gezondheid, schaamte en minder zelfvertrouwen.

In 2019 buigt het kabinet zich over de aanpak voor de komende jaren. Lezen & Schrijven vindt dat alle volwassenen recht hebben op taalonderwijs dat past bij hun persoonlijke situatie en niveau.


Meer Nederland