Laurentien: hou ‘ik ga het anders doen-gedachte’ vast

Vorsten

01-07-2020 11:05:06

De lockdown van de afgelopen maanden heeft veel mensen doen beseffen dat ze bepaalde dingen in de toekomst anders willen gaan aanpakken. Prinses Laurentien hoopt dat iedereen die gedachte meeneemt naar ‘het nieuwe normaal’, zo riep ze woensdag op tijdens Live Again!, het eerste grote livecongres van Nederland na de coronapandemie.

“Ik hoop dat we op dag na de lockdown de gedachten die we de afgelopen maanden hadden, dat we het anders gaan doen, vast weten te houden”, sprak Laurentien de honderd aanwezigen in de Fokker Terminal in Den Haag toe. “Er bestaat geen normaal. Tijdens de crisis zie je plotseling dat het anders kan, wat er allemaal ook kan. Het brengt reflectie en innovatie. We moeten met nieuwe ogen naar de wereld kijken.”

Het coronaproofcongres Live Again! werd georganiseerd door een groep eventprofessionals om te laten zien wat er wél mogelijk is nu het vanaf 1 juli weer is toegestaan om evenementen te organiseren voor honderd personen, als deze aan de anderhalvemeterregel kunnen voldoen. Volgens de echtgenote van prins Constantijn is het een uitgelezen moment om kritisch te kijken naar de manier waarop we dingen voor de crisis aanpakten, ook als het gaat om bijvoorbeeld congressen. “Een evenement was altijd een plek waar heel veel mensen bij elkaar kwamen, die luisterden naar sprekers, naar een podium keken en weer weggingen. En dan gingen ze weer door. Dat was het normaal.”

Doel

De prinses hoopt dat organisatoren opnieuw gaan nadenken over de invulling van zo’n evenement. “Want hoezo een podium”, vraagt Laurentien zich hardop af terwijl ze door de zaal loopt. “Waarom moet de spreker vooraan zitten? Waarom moet iedereen fysiek aanwezig zijn?” Het gaat er volgens haar om dat wordt nagedacht over “het echte doel om bij elkaar te komen”.

En hoewel Laurentien erkent dat de crisis voor veel mensen een moeilijke en ingewikkelde situatie is, heeft ze er vertrouwen in dat het ook iets goeds brengt. “Met minder geld moeten we meer bereiken en dat kan alleen als we het ook echt volledig samen doen. Out of the window alle ego’s van deze wereld.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.