Laurentien noemt zichzelf een dinosaurus

Vorsten

08-12-2014 13:16:00

UTRECHT – Prinses Laurentien had maandag in Utrecht twee afspraken kort achter elkaar, die beide te maken hadden met onderwijs. Als trotse beschermvrouw van het kenniscentrum Handicap+studie sprak ze over het plezier dat leerlingen met een beperking moeten hebben in hun studie en de aandacht die zij verdienen. “We moeten ons in hen verplaatsen”, vindt de prinses.

Het is niet alleen belangrijk het onderwijs voor hen toegankelijk te maken, aldus Laurentien. “We moeten blijven denken vanuit de mensen om wie het gaat. Leerlingen zijn mensen. Om ze succesvol te laten studeren, moeten ze daar plezier in hebben. Zonder plezier zijn we nergens. Als je plezier hebt dan wordt alles gemakkelijker”, zei Laurentien.

Ze raadde aan te blijven luisteren naar de visies van kinderen en leerlingen, een boodschap die Laurentien bij een tweede afspraak herhaalde op een Utrechtse basisschool. “Ik vind het heel belangrijk dat de wereld luistert naar jullie stem”, zei ze tegen groep acht. “We kunnen leren van kinderen. Die hebben veel kennis, we moeten daarop inspelen”, stelde Laurentien.

Brieven

Ze omschreef zichzelf vrijmoedig als ‘dinosaurus’. De mogelijkheden om kennis op te doen die de huidige jeugd heeft, van Klokhuis tot Jeugdjournaal en internet, kende ze in haar jonge jaren niet. “Jullie weten zoveel meer dan wij”, meende ze.

Vanzelfsprekendheden van vroeger zijn ook verdwenen. “Wie schrijft er wel eens een brief?”, vroeg ze de leerlingen. Een paar handen gingen omhoog. “Met de hand”, voegde ze eraan toe. Alleen haar vinger – en die van de verslaggever, ‘ook een dinosaurus’ aldus de prinses – gingen de lucht in. “Ik schrijf heel veel brieven”, bekende Laurentien.

Meer Nederland