Laurentien praat écht met mensen

Vorsten

2020-02-14 13:31:08

Prinses Laurentien ontving vrijdagochtend in een wel heel bijzondere huiskamer onbekende gasten uit heel Nederland. In het kader van de actie ‘Écht contact’ knoopte ze in een geïmproviseerde kamer in de stationshal van Utrecht Centraal gesprekjes aan met voorbijgangers. “Voor een écht gesprek”, want dat is volgens haar niet meer zo gebruikelijk en vanzelfsprekend in de digitale samenleving waar iedereen druk is of op het scherm van de mobiele telefoon kijkt.

“Ik heb enorm goede gesprekken gehad. Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, dan begint het eigenlijk vanzelf”, aldus de prinses, die het voortouw nam voor dit initiatief dat op Valentijnsdag een passende start kreeg. “Durf ook door te vragen”, stelde Laurentien, “bijvoorbeeld als iemand zegt dat het niet zo goed gaat.” Maar daarbij hoorde ook de tijd nemen om te luisteren of een antwoord te formuleren.

Over de vraag “waar heeft u spijt van?” wilde ze nadenken. “Een goed gesprek vraagt om tijd. Dat hebben we tegenwoordig niet meer. U wilt meteen een antwoord.”

Laurentien was in Utrecht niet de enige die in de pop-up huiskamer bij spoor 21 gesprekken aanknoopte. Andere ‘bekende Nederlanders’ als Trijntje Oosterhuis, Jamai en Jan Slagter, maar ook NS-baas Roger van Boxtel deden even hard en enthousiast mee. “Je hebt mensen nodig om je eigen meningen te ijken. Je knapt op van een goed gesprek”, meende zangeres Trijntje. “Je moet wel zorgen dat het niet verzandt in small talk.”

De prinses vond dat het “ontzettend goed” verliep. “Ik krijg hier zoveel energie van.” Ze had eerder op de ochtend ook al een rondje gesprekken gedaan bij PostNL en zou later op de dag ook op Schiphol nog mensen aanspreken.
Meer Nederland

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!