Laurentien vraagt hele school op de koffie

Vorsten

01-10-2021 12:39:43

DEN HAAG - Prinses Laurentien tijdens de opening van het gebouw van de middelbare school van de Europese School Den Haag. De Europese School Den Haag (ESH) geeft onderwijs aan kinderen van medewerkers van de instellingen van de Europese Unie. Momenteel gaan bijna zevenhonderd studenten naar de ESH Secondary school voor meertalig en multicultureel onderwijs. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Prinses Laurentien heeft alle zevenhonderd leerlingen van de Europese School van Den Haag (ESH) bij haar thuis op de koffie gevraagd. “Wie weet, komt daar iets moois uit. Er is hier zo’n fijne sfeer, dat ik heb gezegd ‘kom langs'”, verklaarde Laurentien haar opmerkelijke uitnodiging aan de ‘buurtgenoten’.

“Ik woon hier om de hoek”, aldus de prinses die vrijdagochtend de in het voormalige Aloysius College gevestigde middelbare schoolafdeling van de meertalige ESH officieel opende. Dat deed ze symbolisch door een grote sleutel te overhandigen aan klassenvertegenwoordigers. Laurentien had daarvoor in de aula een toespraak gehouden, waarin ze afwisselend Engels, Duits, Nederlands en Frans sprak.

“Het is fantastisch om weer de energie van andere mensen te voelen”, zei de prinses na afloop. “Ik word hier vrolijk van.” Het was haar eerste publieke optreden in lange tijd en de eerste keer met weer veel aanwezigen. “Ik heb het afgelopen jaar natuurlijk niet stil gezeten. Het werk ging gewoon door, maar dan vanuit huis.”

Korte meditatie

Laurentien kreeg voorafgaand aan de openingshandeling een rondleiding door het geheel gerenoveerde en aan de moderne tijd aangepaste bijna honderd jaar oude schoolgebouw. Ze stond uitvoerig stil bij demonstraties van de uit verschillende delen van de Europese Unie afkomstige leerlingen in de ‘Learning and Innovation Hub’.

Ook nam ze deel aan een korte meditatie, onderdeel van ‘mindfulness’ om scholieren handvatten te geven om om te gaan met stress. “Heel relaxt”, meende Laurentien na enkele minuten met de ogen dicht.


Meer Nederland