Laurentien wil mensen met een beperking begrijpen

Vorsten

03-12-2020 14:43:08

Prinses Laurentien ging donderdag in gesprek met mensen met een beperking. Dat deed ze in het kader van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Het gesprek was via een livestream te volgen. Tijdens het gesprek focuste ze vooral op de gevoelens en emoties van mensen met een beperking.

Vrijwel direct had de prinses eenzelfde probleem als waar mensen met een beperking regelmatig mee te maken kunnen hebben. Tijdens een gesprek met iemand die gebarentaal gebruikte, kon de prinses de ondertiteling niet goed lezen. “Ik ben eigenlijk heel blij dat ik m’n bril ben vergeten want dat laat direct zien waar we tegenaan lopen”, zei ze over dat incident.

Verder sprak Laurentien met onder anderen Lucille Werner en minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Werner vertelt over haar verleden als Lingo-presentatrice. Zo vertelt ze dat mensen haar op straat wel eens herkenden vanwege haar “loopje”.

Indekken

Tijdens het stellen van haar vragen, dekte de prinses zich regelmatig in. Dat deed ze uit angst voor het stellen van de verkeerde vragen. “Nu ga ik waarschijnlijk weer hele foute dingen zeggen”, was meerdere keren het begin van een vraag of verhaal. Wel benadrukte ze regelmatig dat ze er graag op wordt gewezen wanneer ze iets ‘verkeerds’ zegt.

Ook sprak ze met Pim Brouwers, die een visuele beperking heeft, onder andere over zijn jeugd, schaamte en hoe het is om een beperking te hebben in het bedrijfsleven. Via videoverbindingen ging de prinses het gesprek aan met verschillende mensen met een beperking.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord