Lech opent skigebied voor lokale bevolking

Vorsten

23-12-2020 14:08:51

Het negatief vakantieadvies dat minister-president Mark Rutte eerder deze maand afkondigde, heeft ook gevolgen voor een koninklijke traditie van meer dan zestig jaar. De gebruikelijke skivakantie van de Oranjes in het Oostenrijkse Lech, waar dit weekeinde alleen voor de lokale bevolking de eerste skiliften opengaan, kan geen doorgang vinden. In elk geval niet tijdens de krokusvakantie.

In de Tweede Kamer wond de premier er geen doekjes om. “Als je de komende weken de onbeschaamdheid hebt om op wintersportvakantie te gaan of te gaan vliegen, terwijl je daar geen dringende reden voor hebt, is dat gewoon asociaal. Je moet dat gewoon nu niet doen”, zei hij nadat de regering alle vakantiereizen tot halverwege de maand maart dringend had afgeraden.

Dat betekent dat ook het koninklijk gezin of prinses Beatrix niet naar Oostenrijk kunnen gaan, zeker na de bittere ervaring en de commotie die in oktober ontstond toen Willem-Alexander ondanks een soortgelijk vakantieadvies toch naar zijn huis in Griekenland ging. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig”, oordeelde de koning nadat hij halsoverkop was teruggekeerd.

Gedeeltelijk open

Lech zal voorlopig niet alleen de koninklijke stamgasten moeten missen. Het verkeersbureau maakte bekend dat de skiliften van Lech, Oberlech en Zürs op tweede kerstdag gedeeltelijk opengaan voor de eigen inwoners en mensen uit de regio. Behalve bij het skiën moet ten alle tijde een mondkapje worden gedragen en speciale maatregelen zijn genomen om afstand te kunnen bewaren.

De Oranjes komen al sinds begin jaren zestig naar het Oostenrijkse skioord, waar eerst koningin Juliana en prins Bernhard neerstreken en waar nu de vierde generatie de lange latten onderbindt.

Meer Nederland