Laurentien wil leesachterstanden wegwerken

Vorsten

2014-12-10 10:59:00

AMSTERDAM – Over tien jaar moet geen enkel kind de school verlaten met een leesachterstand en moeten alle volwassenen kunnen lezen en schrijven – of bezig zijn dat te leren. Dat is de ambitie van de zogeheten Leescoalitie, een samenwerking van vijf organisaties die zich sterk maken voor taal- en leesbevordering.

Prinses Laurentien en televisiepresentator Ruben Nicolai presenteerden woensdag tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage in Amsterdam de ‘ambitie-agenda 2015-2025’. De prinses zet zich al jaren in om laaggeletterdheid te bestrijden. Nicolai is benoemd tot ‘ambassadeur’ van de coalitie.

De Leescoalitie heeft negen doelstellingen opgesteld. Zo wil ze bereiken dat alle ouders in 2025 dagelijks voorlezen aan hun kinderen tot twaalf jaar, dat scholen meer aandacht besteden aan lezen en dat werkgevers, gemeenten en zorginstellingen beleid hebben om laaggeletterden te herkennen en te helpen. Volgens de coalitie is er nog een hoop werk aan de winkel. In elke basisschoolklas zitten gemiddeld drie kinderen die kans lopen om later laaggeletterd te zijn en in iedere gemeente wonen volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven.

”Steeds meer mensen kunnen hierdoor niet goed meekomen in de huidige informatiemaatschappij. Waar in 1995 nog circa één op de elf mensen moeite had met bijvoorbeeld het lezen van veiligheidsinstructies en bijsluiters, is dit nu één op de negen. We vinden dit onacceptabel.” De coalitie hoopt dat overheden, scholen, bibliotheken, werkgevers en ouders meehelpen met het realiseren van de ambities.

De Leescoalitie bestaat onder meer uit de stichting CPNB, de openbare bibliotheken en de stichting Lezen en Schrijven, die door Laurentien is opgericht.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig