Lunch bij de koning voor mensen die bijzondere prestatie leverden

Vorsten

27-10-2021 16:01:16

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag op Paleis Noordeinde geluncht met een aantal Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

Tot de gasten behoorden journalisten Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein van Trouw en RTL Nieuws. Zij waren verantwoordelijk voor het onthullen van het toeslagenschandaal, waar het kabinet-Rutte III over viel. Ook waren schrijver Marieke Lucas Rijneveld en diens vertaler Michele Hutchison aanwezig.

In totaal kwamen er 26 mensen op bezoek bij het koninklijk paar. Allen hebben in de afgelopen periode een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren, bijvoorbeeld in de media, kunst, wetenschap of sport. Zo won Rijneveld de prestigieuze International Booker Prize met diens boek De avond is ongemak. Ook was de Europees Kampioen Schoenreparatie te gast.

Bijzondere prestaties

Ook schrijver Sander Kollaard, actrice Beppie Melissen, radiomaker Heleen Hummelen en Yvette van Boven waren te gast. Van Boven won vorig jaar Het Gouden Kookboek met haar boek Home Made Basics. Hummelen won de Zilveren Reissmicrofoon 2020 voor de podcast Virus Verhalen. Melissen won een Gouden Kalf.

Met de lunch willen koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hun waardering uitspreken voor Nederlanders die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Door de coronacrisis was de laatste lunch in juni 2020. Toen waren onder anderen cabaretier Jandino Asporaat, handbalster Estavana Polman en wereldkampioene langebaanschaatsen Jutta Leerdam te gast.

Meer Nederland