Mabel bespreekt kindhuwelijken met dochters

Vorsten

2014-11-15 10:40:00

LONDEN – De dochters van prinses Mabel zijn erg begaan met haar strijd tegen kindhuwelijken. De voorzitter van Girls Not Brides praat daarom thuis met haar dochters over hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden die op jonge leeftijd worden gedwongen te trouwen.

”Ja, ik praat er met hen over, want ze zijn geïnteresseerd in mijn werk. En ik vertel ze over wat ik meemaak op mijn reizen”, zegt Mabel van Oranje in Kind, een magazine over kinderrechten van de Volkskrant. ”Luana en Zaria zijn hier erg mee begaan. Ze vinden het een afschuwelijke gedachte dat er meisjes in de wereld zijn die niet naar school kunnen omdat ze met een oude meneer moeten trouwen en baby’s moeten krijgen. Luana heeft laatst zelfs haar zakgeld via de crowdfundingsite Catapulot.org gedoneerd aan een tastbaar, klein project dat kindhuwelijken aanpakt.”

Mabel vertelt in het interview dat de meiden haar ervan weerhouden om non-stop te reizen voor haar werk. ”Er zijn zoveel landen waar meer zou moeten gebeuren. En er zijn lokale organisaties die enorm interessant en effectief werk doen en waarvan ik zoveel kan leren. Maar ik heb ook twee prachtige dochters met wie ik veel tijd wil doorbrengen.”

Familie

Mabel vertelt ook over de energie waarmee ze haar strijd tegen kindhuwelijken voert. ”Ik ben dankbaar dat ik, ondanks de enorme pijn en het verdriet waar ik doorheen ben gegaan en die ik nog steeds voel, toch de energie vind om me te blijven inzetten voor alles waar ik in geloof. Dat is mede dankzij de steun van vele dierbaren, vrienden en familieleden. En ik zie de resultaten die we boeken in de strijd tegen kindhuwelijken: dat geeft mij moed.”

Met prins Friso sprak ze veel over de problematiek. ”Hij moedigde mij aan om dit onderwerp groots aan te pakken en was er ontzettend trots op dat ik Girls Not Brides geïnitieerd had.” Op de slotvraag hoe het met haar gaat, antwoordt Mabel: ”Heel langzaam merk ik dat de dagen afnemen waarin het verdriet overweldigend is. Er zijn weer kleine geluksmomenten. Dat maakt het voor mij mogelijk om weer meer te geven aan dit onderwerp dat zo belangrijk is. Ik geloof er echt in dat we een eind kunnen maken aan kindhuwelijken, dat de mensheid beter opgeleid, gezonder, welvarender en gelijkwaardiger zal zijn.”


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana