Mabel ontnuchterd door voorspelling bevolkingsfonds VN

Vorsten

2020-05-01 13:42:04

Prinses Mabel heeft vrijdag met zorg gereageerd op de voorspelling van de UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, dat de komende tien jaar het aantal kindhuwelijken enorm zal toenemen als gevolg van de wereldwijde coronacrisis. “Ontnuchterend nieuws”, aldus de prinses die zich met haar organisatie Girls Not Brides al jaren inzet om juist een einde te maken aan die voor meisjes zo gevaarlijke en bedreigende praktijk.

Volgens de UNFPA verstoort de pandemie in tal van landen de pogingen een halt toe te roepen aan kindhuwelijken. “Dat resulteert mogelijk in 13 miljoen extra kindhuwelijken tussen 2020 en 2030, huwelijken die anders voorkomen hadden kunnen worden”, aldus de voorspeling van de VN-organisatie die zich richt zich op het verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid. UNFPA ziet de komende jaren ook veel ongewenste zwangerschappen omdat vrouwen door de crisis geen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen.

Jaarlijks trouwen zo’n twaalf miljoen meisjes die jonger zijn dan achttien jaar. In veel landen zijn ze nog veel jonger, hebben ze geen keuze en trouwen ze vaak met een veel oudere man. Ouders huwelijken hun jonge dochters uit om economische redenen, omdat ze geen geld hebben voor de opvoeding. Door de coronacrisis en de gevolgen daarvan wordt die groep veel groter.

Voor de gezondheid en ontwikkeling van de betrokkenen meisjes – kinderen vaak – is zo’n huwelijk uiterst schadelijk, zo benadrukte prinses Mabel de afgelopen jaren keer op keer. De prinses hoopte in één generatie een einde te maken aan het gebruik, maar de crisis maakt dat streven weer iets moeilijker.


Meer Nederland