Koning slaat Tuinman tot ridder

Vorsten

04-12-2014 09:50:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft oud-commando Gijs Tuinman donderdag de ridderslag gegeven. Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. De 35-jarige majoor is nu Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.

Een zichtbaar emotionele Tuinman kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. Hij was in zijn optreden ‘creatief’, opereerde ’tactisch weloverwogen’ en altijd ‘op resultaat gericht’, aldus koning Willem-Alexander. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) prees Tuinmans ‘uitzonderlijke prestaties’.

De koning noemde een aantal operaties in Afghanistan waarvoor majoor Tuinman de Willems-Orde heeft gekregen. Dat gebeurde in het najaar van 2009 toen hij leiding gaf aan enkele tientallen militairen van Taskforce 55 in Uruzgan. Een van de geprezen operaties was de redding van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt die de missie uiteindelijk niet overleefde. Familie van Van de Rijdt was bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig.

De Willems-Orde werd in 2009 voor het laatst uitgereikt, aan Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Kroon kreeg de onderscheiding voor zijn optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006. Bij de uitreiking waren twee ridders aanwezig: Kroon en de Brit Ken Mayhew. De beide andere dragers van de orde, een Nederlander en een Amerikaan, konden er vanwege hun zwakke gezondheid niet bij zijn.

Meer Nederland