Man vrijgesproken van bedreiging koning Willem-Alexander

Vorsten

2021-02-12 14:29:46

Een 50-jarige man uit Nijmegen is vrijgesproken van het bedreigen van koningin Willem-Alexander. Wel heeft hij een celstraf van veertig dagen opgelegd gekregen voor de bedreiging van premier Mark Rutte. Eind januari eiste de officier van justitie 264 dagen cel tegen de man, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De Nijmegenaar zou Willem-Alexander vorig jaar voor “illegale pedofiel” hebben uitgemaakt en hem in Nijmegen en Den Haag hebben bedreigd. “De rechtbank spreekt de man hiervan vrij, omdat uit de tweet af te leiden is dat deze aan een ander persoon dan aan de koning is gericht”, luidt de uitspraak omtrent de bedreiging van koning Willem-Alexander.

Via Twitter bedreigde de Nijmegenaar ook premier Mark Rutte. Naast de veertig dagen cel krijgt de veroordeelde ook een contactverbod met Rutte van drie jaar. Op 23 april plaatste de man een bericht op Twitter met onder meer de tekst: “Rutte is voor maandag ochtend dood 100% en NIEMAND zal er voor worden veroordeeld want deze man plaagt genocide.”

De dader is door een psycholoog onderzocht en daaruit bleek “dat de bedreiging de man in verminderde mate kan worden toegerekend”, aldus de rechtbank. Die conclusie werd meegenomen in de veroordeling en zorgde voor een strafvermindering.


Meer Nederland