Margriet herdenkt omgekomen vliegers uit Tweede Wereldoorlog

Vorsten

30-09-2021 14:58:06

Prinses Margriet onthult op 12 oktober in Almere een kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanning van een Britse Short Stirling-bommenwerper, die in maart 1943 werd neergeschoten boven het Markermeer. In het toestel zaten vijf Britten en twee Canadezen. Stoffelijke resten zijn in september vorig jaar teruggevonden toen het toestel werd geborgen in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken.

De herdenkingsceremonie zou in maart van dit jaar worden gehouden, maar is toen uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Daardoor konden nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden niet naar Nederland reizen. Zij zijn er op 12 oktober wel bij.

De Short Sterling BK716 werd getroffen op 30 maart 1943, toen het toestel op de terugweg was na een vlucht naar Berlijn. Almere en de provincie Flevoland willen het verhaal van de bemanning doorgeven aan toekomstige generaties en hebben een kunstwerk laten maken door een Britse kunstenares. Het monument staat in het Bos der Onverzettelijken en bestaat uit een motorblok van het verongelukte toestel met daarop een piloot, gekleed in een uniform uit de Tweede Wereldoorlog. Prinses Margriet zal dit kunstwerk onthullen.


Meer Nederland