Margriet krijgt boek over koopvaardij in oorlogstijd

Vorsten

2014-04-16 18:40:00

ROTTERDAM – Prinses Margriet heeft woensdag het eerste exemplaar van het boek De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd in ontvangst genomen. Ook enkele veteranen en marineautoriteiten kwamen naar de bijeenkomst in Hotel New York in Rotterdam, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Nederlandse koopvaardij een belangrijke rol bij het vervoer van troepen en materieel. In die jaren kwamen circa 3400 zeelieden om en werd de nationale vloot meer dan gehalveerd. Prinses Margriet werd tijdens de oorlog geboren in Canada, waar koningin Juliana met haar dochters een veilig heenkomen had gezocht. De koningin en haar man vroegen de Nederlandse koopvaardij toen om hun pasgeboren dochter te accepteren als petekind.

In het boek staan veel ervaringen van de zeelui: aan de hand van brieven, dagboeken en herinneringen komt de strijd op zee tot leven. Ook het leven aan wal, de opvang in vreemde havens, het thuisfront en het leven na de oorlog komen aan bod.

Het boek is een initiatief van de Stichting DdM, die persoonlijke verhalen uit de geschiedenis beschikbaar stelt voor een breed publiek.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt