Margriet spreekt over antibiotica resistentie

Vorsten

2017-05-15 19:59:00

Prinses Margriet heeft maandagmiddag (lokale tijd) tijdens een symposium over het tegengaan en aanpakken van antibiotica resistentie gesproken over de noodzaak dit gezondheidsprobleem breed aan te pakken.

Het probleem kan niet worden opgelost als bijvoorbeeld niet gelijktijdig maatregelen worden genomen voor mensen en dieren, zo stelde de prinses bij McMaster University in het Canadese Hamilton, de zogenoemde ‘one health’ strategie. Ook een wereldwijde aanpak is noodzakelijk. Antibiotica en resistente bacteriën houden zich niet aan landsgrenzen, benadrukte Margriet.

De prinses sprak in haar hoedanigheid als erevoorzitter van de Global Health Advisory Board, dat toezicht houdt op de wetenschappelijke samenwerking op het gebied van gezondheidszorg van de universiteiten van Maastricht en McMaster. Inmiddels doen ook vijf andere universiteiten – uit onder meer India, Thailand en Noorwegen – mee aan het programma dat antwoorden zoekt op bijvoorbeeld het bestrijden en voorkomen van epidemieën en antibiotica resistentie. ”Voorkomen is altijd het beste”, aldus de prinses.

Het bezoek aan de universiteit, die Margriet in 2012 een eredoctoraat verleende, maakt deel uit van het vijfdaagse officieel bezoek van de prinses en haar man Pieter van Vollenhoven aan Canada. Het paar heeft daarvoor speciaal mei uitgekozen omdat die maand sinds 2011 in Ontario ‘ Dutch Heritage Month’ is. In deze Canadese provincie woont een half miljoen mensen van Nederlandse achtergrond of met een Nederlandse achtergrond.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?