Máxima begint aan muzikale verjaardagstournee

Vorsten

2021-05-10 13:45:36

Koningin Máxima is maandagmiddag in het Groningse Bourtange begonnen aan een korte tournee door Nederland in het kader van de campagne ’50 dagen muziek’ van de stichting ‘Meer muziek in de klas’. In de oude vesting aan de Duitse grens waren vertegenwoordigers van de drie noordelijke provincies samengekomen om met de koningin de balans op te maken van het muziekonderwijs en nieuwe stappen te zetten.

Het is de bedoeling dat alle 1,6 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland kennis kunnen maken met muziek. In de noordelijke provincies is dat grotendeels al het geval. In Friesland werd in 2017 een zogenoemd MuziekAkkoord afgesloten waarin afspraken zijn gemaakt over het uitrollen van muziekonderwijs in de hele provincie. Drenthe volgde in 2019 en daar wordt inmiddels 94 procent van de leerlingen bereikt en aan de resterende scholen wordt gewerkt, zo werd Máxima beloofd. Binnenkort komt daar ook de kinderopvang bij.

De stad Groningen had in 2017 als eerste een MuziekAkkoord, maar de rest van de provincie is nog niet gedekt. In aanwezigheid van de koningin werd in Bourtange door wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde en een jonge scholier een overeenkomst gesloten ten bate van de achtduizend kinderen en 61 scholen in Oost-Groningen. De vier Groningse gemeenten die nog geen formele afspraken hebben gemaakt, beloofden daarvan snel werk te maken.

Optredens

Het niet van tevoren aangekondigde koninklijk bezoek, waarbij Máxima door de vesting wandelde, werd muzikaal omlijst door optredens van onder meer de Groningse accordeonist en docent Gertie Bruin, de jonge Drentse zangeressen Jillis, Lianne, Norah met het vrolijke, ondeugende ‘Muziek kan altijd’. Singer-songwriter Hannah Mae zong ‘Little Things’ en Elske DeWall vertolkte ‘In Nije Dei’. Bijzonder was het uit Syrische vluchtelingen bestaande koor ‘New Life’, dat onder de graanmolen op de vestingmuur een bijzondere versie van ‘Mag ik dan bij jou’ ten gehore bracht. In het Nederlands en Arabisch. “Een heel mooi cadeau”, vond de bijna jarige (17 mei) koningin.

Opnamen van het bezoek aan Bourtange en de overige visites van Máxima zijn zondagavond te zien op NPO 1 in de speciale tv-uitzending ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag, ‘Koningin Máxima; een leven vol muziek’.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?