Máxima vond bezoek Samsø ‘fantastisk’

Vorsten

18-03-2015 13:38:00

KALUNDBORG – Met een spontane fotosessie op het achterdek van de veerboot naar Kalundborg hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary het bezoek aan het eiland Samsø afgesloten. “Het waaide hard”, vatte de koning zijn indruk van het bezoek kernachtig samen. “Fantastisk”, zei Máxima in het Deens.

In drie uur tijd kreeg het gezelschap tekst en uitleg over de ambities van het ‘groene’ eiland, dat wat betreft energievoorziening al helemaal zelfvoorzienend is. Sterker nog, dankzij de windmolens voor de kust van het eiland, kan zelfs elektriciteit worden verkocht aan het Deense vasteland.

Koning Willem-Alexander wilde in een gesprek met vertegenwoordigers van de bevolking graag weten hoe het fenomeen ‘niet in mijn achtertuin’ (NIMBY) is aangepakt. Veel mensen zijn namelijk wel voor windenergie, maar willen de windmolens niet in de buurt. Consensus was een van de troeven antwoordde de Nederlandse burgemeester van Samsø, Marcel Meijer.

Verzet

De eilandbewoners hanteerden ook een andere afkorting: Oi Oi – ‘only if I own it’. Alleen als ze (mede)eigenaar zijn, en een windmolen hen wat oplevert, doen ze mee en is er geen verzet. De windmolens, zowel op zee als op land, zijn dan ook eigendom van de ‘Samsonites’ zoals Willem-Alexander de eilanders grappend benoemde.

Aan andere duurzame maatregelen wordt hard gewerkt, zoals de op stro gestookte stadsverwarming en de introductie van meer elektrische auto’s op het 114 km2 grote eiland voor de kust van Jutland. In het kielzog van het koningspaar kwamen ook Nederlandse bedrijven mee naar Samsø. Nederland mag dan minder windmolens bouwen dan de Denen, de onderdelen voor de windmolens komen voor een belangrijk deel wel uit Nederland.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft