Máxima benadrukt belang van financieel onderwijs

Vorsten

2021-03-22 13:38:24

Koningin Máxima heeft maandagmiddag vanuit paleis Huis ten Bosch online een korte toespraak gehouden bij een door de OESO georganiseerde bijeenkomst ter gelegenheid van ‘Global Money Week’. Dat is de wereldwijde tegenhanger van de Nederlandse ‘Week van het geld’ die eerder maandag door koningin Máxima in Den Haag werd geopend.

De internationale week heeft als thema ‘Zorg goed voor jezelf, zorg voor je geld’ en is met name gericht op de jeugd. Die moet worden geïnspireerd meer te leren over geldzaken, levensonderhoud en ondernemerschap. “Het is heel belangrijk dat kinderen dat leren”, zei Máxima, die zich herinnerde hoe ze zelf als kind werd geleerd om haar inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. “Wat je als kind leert, neem je mee als volwassene.”

De koningin hamerde op het belang van kennisoverdracht zoals onderwijs over financiën. In haar werk als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal op het gebied van betere toegankelijkheid van financiële diensten, doet ze dat ook vaak, zo vertelde ze. Toegang hebben tot een bankrekening of krediet is namelijk niet voldoende. Weten er mee om te gaan, is net zo belangrijk volgens de Nederlandse vorstin.

Volgens Máxima is daarom niet alleen onderwijs voldoende, maar ook betrokkenheid van marktpartijen als banken en financiële instellingen. Die moeten zorgen dat hun producten begrijpelijk zijn, terwijl toezichthouders dat aspect ook moeten meenemen bij de regulering, aldus de koningin. “Onderwijs moet niet in een vacuüm plaatsvinden.”


Meer Nederland