Máxima benadrukt ongelijk economisch herstel na coronapandemie

Vorsten

04-10-2021 15:24:41

Koningin Máxima heeft maandagmiddag een virtuele toespraak gehouden bij de opening van een symposium van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) in Italië. De koningin sprak daar in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en als erevoorzitter van het GPFI. In haar toespraak had Máxima het onder meer over wereldwijde economische uitdagingen en ook benadrukte ze dat er ongelijkheid is in hoe landen en bedrijven financieel herstellen van de coronapandemie.

“Hoewel de mondiale economische bedrijvigheid blijft verbeteren, is het duidelijk dat het herstel van de coronacrisis ongelijk verloopt”, sprak de koningin. Zo wordt volgens Máxima verwacht dat de meeste rijke landen volgend jaar weer grotendeels financieel op het niveau zitten van voor de crisis. “Maar slechts een derde van de lage- en middeninkomenslanden zal naar verwachting een soortgelijk herstel laten zien.”

Minderbedeelden zoals vrouwen en kleine boerenbedrijven zijn volgens de koningin het zwaarst getroffen door de pandemie. “Voor de crisis hadden zij al beperkte toegang tot digitale financiële diensten en nu hebben zij nog zwaarder te lijden onder de voortslepende economische gevolgen.”

Máxima hoopt daarom dat overheden en ontwikkelaars zich ervoor blijven inzetten dat digitale financiële diensten voor iedereen beschikbaar worden zodat iedereen gemakkelijk zijn bankzaken kan regelen. “Samen kunnen we actie ondernemen ons te helpen herstellen en een meer inclusief, veerkrachtig en verantwoordelijk digitaal financieel systeem te bouwen, met meer kansen voor iedereen.”


Meer Nederland